bos bomen beeld

Wat is Shiatsu?

Shiatsu is een eeuwen oude manuele therapievorm afkomstig uit Japan en gebaseerd op de meridiaanleer. Eeuwen geleden is het ontstaan in China en later overgewaaid naar Japan waar het verder ontwikkeld is tot wat Shiatsu nu is. In China hebben ze Tuina wat sterk overeenkomt met Shiatsu. Bij Shiatsu gaat men uit van hetzelfde principe als acupunctuur. Shiatsu betekent letterlijk: druk met de vingers.

Bij Shiatsu wordt gebruik gemaakt van duimen, handen, ellebogen, voeten en knieën, en verschillende manipulaties. Door druk uit te oefenen op de acupunten op het lichaam worden de meridianen gestimuleerd en blokkades in het lichaam opgeheven. Zo wordt het natuulijke genezingsproces van het lichaam weer in werking gezet zodat het "Ki" vrij door het lichaam kan stromen en de balans in het lichaam hersteld kan worden. Meridianen zijn de energiebanen in het lichaam. Net als bijvoorbeeld het bloedvatenstelsel of het zenuwstelsel hebben we ook het meridiaanstelsel. Ki is de levensenergie die cruciaal is voor alles wat leeft. Zonder Ki is er geen leven.

In de eerste plaats werd Shiatsu gebruikt als een preventie middel, als lichamelijk en geestelijk onderhoud. De oosterse geneeswijze bekijkt niet alleen het lichaam maar ziet lichaam, geest en emoties als een onafscheidelijk geheel. Een simpel voorbeeld: denk aan tandenpoetsen. Doen we dat niet dan krijg je rare verschijnselen in de mond en zullen de tanden er op een gegeven moment uitvallen omdat ze niet goed zijn onderhouden. Zo zou je ook het lichaam kunnen bekijken. Doe je niets aan lichamelijk en geestelijk onderhoudt dan zullen er op een gegeven moment storingen gaan ontstaan ergens binnen dat pakketje en uiteindelijk zal het lichaam en/of geest "uitval" verschijnselen gaan vertonen. Door regelmatig onderhoud kan dit worden voorkomen of op zijn minst worden uitgesteld. Dit was altijd de bedoeling van Shiatsu, maar door de moderne, haastige maatschappij hebben we ons een heel vertekend beeld gevormd van ons bestaan en zoeken we Shiatsu therapie op als we wanhopig hebben gezocht naar de "cure" die we niet hebben kunnen vinden.

4
Stenen
6
7
8
9
123
123
123
123
123
4
Bloemetje
6
7
8
9